#throwbackapril: (Not exactly) Our house.


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM WBT


Nak tau tak, ada satu benda sebenarnya yang lagi excited daripada nak bertunang hari tu. Dan benda ni pun dah lama plan (to be exact dari tahun lepas lagi okay). Which is... I AM PLANNING TO OWN A HOUSEEEEEEEEE!!!!!!!!!! Kau nampak betapa bersungguhnya aku tunjukkan yang aku excited. Well, of course apalah ertinya memiliki rumah tanpa pasangan di sisi. But the fact that 'we are able to...' itu yang sebenarnya buatkan aku sangat-sangat teruja.





It comes with a wise word daripada mulut sendiri sebab benda ni pun part of the magic yang Allah berikan pada aku dan Sofian. I'm still remember, masa tu Sofian baru dapat result interview SPA and it was really a heart breaking news for him. Ingat lagi macam mana dia punya frust masa tu, memang rasa macam Ya Allah, please tell me what can I do to make him feel better? And it's double hurt when at the same time, dia kena kayap pulak (it's a virus infection so terpaksa di kuarantinkan) - and masa tu lah aku cakap dengan dia, 'Janganlah sedih, ada hikmahnya nanti. Mana tau Allah bagi sesuatu yang lebih baik?'





Dan nak dijadikan cerita, dalam tempoh dia dikuarantin tu, he was still able to go out cuma immune system dia je agak lemah masa tu. Tapi biasalah sejenis degil jugak nak keluar dan tak tahu kenapa dia sangat-sangat eager nak cari rumah masa tu (mungkin sebab tengah alang-alang dapat cuti lama), maka aku pun layankan sajalah permintaan dia nak survey-survey rumah dekat area Nilai.





The truth is, baaaaanyaaakk sangat rumah yang kitorang dah survey sebenarnya. Dan dalam masa 3 bulan kitorang memang obses sangat dengan visit show house, kedai perabot, survey online, find ideas for decorations, boleh kata setiap dua minggu sekali itulah kerja kitorang. Sampailah finally we've come with decision to buy seketul rumah dekat Nada Alam ni. Atas faktor jarak aku nak ke Kolej, atas faktor kelulusan bajet, atas faktor kawasan dia yang agak close to nature (even though kilang simen dekat bawah je), atas faktor that's the only rumah double story dekat area Nilai yang cantik dan affordable dan akhirnya...





We choose, Nada 2C at Nada Alam as our very first house.






From the outside. Ini show house saja okeh!






My actual unit yang hujung sikit tu.
1 row ada 10 unit. Total ada 4 row so 40 unit rumah laaa untuk model 2C ni.
(yang facing rumah tu single story house by the way.)






View mula-mula masuk. This is hall.
(kau apehal exicted sampai nak mengukur tinggi segala?)






Ini straight view from hall to kitchen.






Close up kitchen.






Tangga.






Family hall dekat atas.






Master bedroom.






View from master bedroom.






First bedroom.






View from first bedroom.






Second bedroom.




Haaa, nampak dah overview rumah ni macam mana? Well, aku pun tak ada rasa nak share banyak. Kalau ikutkan sebenarnya this is the biggest risk I ever take in life. Sebab kalau nak ikutkan mampu, memang sampai bila-bila aku takkan mampu nak beli rumah besar macam ni. Ini pun sebab gamble je buat join loan (walaupun masa tu tak sure lagi jadi kahwin ke tak jadi ke) yang penting alhamdulillah, I can see the hikmah from sakit yang Allah bagi dekat Sofian hari tu, hikmah sebab tak ada rezeki nak lulus interview too. So Alhamdulillah sangat.





And it's been almost 4 months something since we signed the official agreement. Sekarang ni tunggu rumah completely siap dan dah dapat kunci nant kira ngam lah lepas kahwin terus move in. Cantikkan perancangan Allah?





Comments